ND 8. r. – Varujmo in ohranimo Šaleško dolino

Sreda, 10. 4. 2024

V primeru slabega vremena bo naravoslovni dan odpadel in ga bomo izvedli drugič.

NARAVOSLOVNI DAN ZA OSMOŠOLCE

V sredo, 10. aprila 2024, bomo v sodelovanju z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje ter podjetji Eurofins d.o.o., Komunalnim podjetjem Velenje in s Termoelektrarno Šoštanj, izvedli naravoslovni dan: »Varujmo in ohranimo Šaleško dolino«. 

Program bo letos poleg vsebin, povezanih s kakovostjo in varovanjem okolja v Šaleški dolini, nadgrajen z informacijami o preobrazbi sistema daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini in temami o pravičnem prehodu.

Odhod avtobusa izpred šole bo ob 8.15.

Potek programa:

  • Predavanje– celostni pregled nad onesnaževanjem, varovanjem in izboljšavami okolja v Šaleški dolini; sistem in pomen daljinskega ogrevanja z informacijami o njegovi preobrazbi; prestrukturiranju gospodarstva zaradi opuščanja rabe premoga;
  • Ogled centralne energetske postaje (CEP) v stavbi PE Energetika Komunalnega podjetja Velenje, kjer učenci pridobijo več informacij o sistemu in pomenu daljinskega ogrevanja;
  • Ogled Termoelektrarne Šoštanj, kjer se učenci seznanijo z obsegom in delovanjem elektrarne;
  • Terensko delo – rekultivacija in sanacija ugreznin, ogled odlaganja pepela in produktov razžveplanja. Vključen je ogled Velenjskega jezera in področja sanacije ugreznine – do poševnega stolpa.

Za delo na terenu naj bodo učenci primerno obuti in oblečeni. S seboj naj imajo pijačo (vodo), pisalo in podlogo za reševanje delovnih listov. Malicali bodo v šoli.

Na terenskem delu bodo učenci dobili navodila za izdelavo »naloge ali izdelka«. V primeru slabega vremena bo naravoslovni dan odpadel in ga bomo izvedli drugič.

mentorica: Lidija Pocajt, prof.

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije o aktivnostih. Zaznamek za trajno povezavo.