Strpnost

PROJEKT MEDNARODNI DAN STRPNOSTI – DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO

video o strpnosti, 2. d, Polona Ramšak, prof. (potrebna AAI prijava)

likovni prispevki (avtorji: 1. Julija Zlodej, 6 let, 2. Tjaž Meh, 8 let, 3. Lia Hrastnik, 10 let, Lovro Petkovnik, 10 let, Tijan Švener, 10 let, 4. Aleksandra Kranjac Plaznik, 10 let, Zoja Mihelič, 9. let)

literarni prispevki

ProjektStrpnost6r

StrpnostProjekt2a

Učenke, učenci in zaposleni na OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj v šolskem letu 2022/2023 sodelujemo v projektu Mednarodni dan strpnosti – Dan za strpnost in prijateljstvo, ki ga organizira izobraževalni center EKSENA. Namen projekta je ozaveščati vse vključene o različnih oblikah nestrpnosti ter spodbujanje strpnosti, medsebojnega spoštovanja , prijateljstva in sodelovanja.

UNESCO  je v Deklaraciji o načelih strpnosti  razglasil 16. november za MEDNARODNI DAN STRPNOSTI. Učenci in učenke so pri pouku v tednu od 14. do 18. novembra pričeli s projektom o strpnosti. V delavnicah so se spoznali s pomenom besede strpnost, se v parih, skupinah pogovorili in nato ustvarjali na letošnjo temo Lepa beseda lepo mesto najde. Najmlajši -prvošolčki- so risali, malo večji so izdelali stripe, najstarejši učenci pa so pri pouku slovenščine ali razredni uri pisali pesmi, spise, pravljice in basni. Projekt se ni končal samo v tednu, ko obeležujemo mednarodni dan strpnosti, ampak so ga učenke in učenci skupaj s svojimi učitelji gradili naprej. V 2. a in 6. b je nastal Powerpoint o projektu Strpnost. 2.b  so posneli video na temo o strpnosti, 2.c pa si je v prazničnem decembru izdelal novoletno jelko z okraski, na katerih so bile zapisane lepe mislimi o sošolkah in sošolcih. V  eni od učilnic je nastala stena avatarjev učencev 8.d, ki jih je za vsakega sošolca in sošolko posebej narisala Doroteja K.. Za vsakega posameznika pa so sošolci in sošolke skupaj dopisali, kaj bi mu  radi lepega povedali, kako bi ga pohvalili in katere dobre lastnosti opazijo pri njem.  8.a je posnel fotografijo rok, povezanih v veliko srce – Vsi različni, a vendar vsi 8.a. Naj bo tako tudi v svetu. Bodimo različni, a med seboj ljudje. Četrto in petošolci so risali stripe in izdelali plakate za svoje razrede, da bi se čim večkrat spomnili, da sem morajo vedno truditi biti strpni.

Z likovnimi in pisnimi  izdelki smo sodelovali na natečaju, ki ga je razpisal izobraževalni center Eksena. Likovne izdelke za natečaj in razstavo je izbrala likovna pedagoginja mag. Maja Strmecki Rožič, pisane izdelke pa profesorica slovenščine Kristina Bele Pajk. V avli šole nastaja razstava izbranih likovnih izdelkov na temo strpnosti.

Projekt bomo nadaljevali celo šolsko leto, ker se zavedamo, da je v današnjem času ravno strpnost ena tistih lastnosti, ki je zelo pomembna, da bomo postali svobodni, samostojni, razmišljujoči in odgovorni posamezniki in bomo skupaj gradili boljši svet.

Koordinator projekta na šoli: Klementina Rednak Mežnar, prof. mat.,

pomočnica ravnateljice

Avtorja in vodji projekta:

• dr. Nejc Jelen, vodja projekta Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo, Izobraževalni center Eksena

• Ajda Bezenšek Špetič, dipl. vzg., strokovna direktorica Izobraževalnih programov, Izobraževalni center Eksena

V sodelovanju z avtorjema projekta je program pomagala strokovno pripraviti:

Katja Kržan, prof. biologije in kemije, vodja programa Učenje prevzemanja odgovornosti in samostojnosti za učenje in delo za šolo v Izobraževalnem centru Eksena

 

(Skupno 154 obiskov, današnjih obiskov 1)