Domovinska in državljanska kultura in etika

DKE – 8. razred

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden

10. teden: DKE 8 – 10. teden: 29. 5. 2020

Osmošolke in osmošolci!

Danes je pred vami delo, ki je namenjeno ocenjevanju. Mnogi ste spraševali, če boste imeli priložnost izboljšati oceno. Zdaj jo imate, a je časovno zelo omejena.

Dela za 10. teden se lotite »vsi«, kdor pa ga želi poslati na ocenjevanje, se mora še posebej potruditi.  Navodila za pisni izdelek so v priponki, upoštevajte jih natančno in naj vam delo čim bolj uspe.

učiteljica

9. teden: DKE 8 – 9. teden

Dragi osmošolci,

počasi se približujemo koncu – snovi, ki naj bi jo vi spoznavali, prepoznavali in tudi znali, ter tudi šolskemu letu. To pomeni, da bo potrebno zaključiti ocene. Mnogi že preračunavate, kaj to pomeni za vas. Mnogi s sedanjimi ocenami niste zadovoljni, in si jih želite izboljšati.

To priložnost boste imeli, vendar bo časovno omejena in neobvezna. Torej se boste za oceno odločili le tisti, ki imate željo izboljšati trenutno stanje. Opravili boste pisno nalogo po navodilih, tematika pa bo vezana na poglavje o globalizaciji. Zlasti bom od vas pričakovala izražanje mnenj, vaše razmišljanje o tej temi in opazovanje le-te v vaši/naši okolici.

Današnje delo je v priponki, zaključite pa ga s tem, da mi na vpogled pošljete delo 8. in 9. tedna (po dogovoru iz prejšnjega tedna).

Učiteljica Sonja Bric

8. teden:

Dragi osmošolci,

v tem tem tednu boste nadaljevali delo, vezano na globalizacijo. Seznanili se boste s pojmom trajnostnega razvoja in razmišljali, kaj in kako boste sami lahko prispevali k uresničitvi njegovih ciljev. Delo se nahaja v priponki. Opravljeno delo boste šele v naslednjem tednu poslali na ogled, skupaj s snovjo o problemih virov (torej 8. in 9. teden skupaj).

Nekatere učence moram pohvaliti; skrbno in sproti opravljajo svoje naloge, tiste manj odgovorne pa pozivam, da opravite delo za nazaj. Odnos do lastnega dela se bo gotovo odrazil v zaključni oceni.

  Učiteljica Sonja Bric

7. teden: DKE 8

Dragi osmošolci!

Jutri je 9. maj – dan Evrope. Ker je pri našem predmetu v tem šolskem letu bilo Evropi in Evropski uniji namenjenega kar nekaj časa, je prav, da se ob tem dnevu spomnimo, kaj pravzaprav pomeni, da smo ob slovenskem državljanstvu tudi državljani Evrope. Kakšne so prednosti tega povezovanja, kaj od njega pričakujemo, kako je življenje zaradi tega lažje ali težje, kaj znani ali manj znani posamezniki menijo in kako doživljajo našo skupno veliko evropsko domovino.

V tem tednu si boste pri DKE ogledali oddajo Dan Evrope pri vas doma, ki bo na sporedu danes, v petek, 8. 5. 2020, ob 20.00 na SLO1.

Če boste ta čas zasedeni, si lahko oddajo ogledate tudi pozneje na spletu v Arhivu RTV SLO ali s pomočjo časovnega zamika na televiziji.

Po oddaji napišite v svoje zvezke naslov oddaje  in kratko poročilo o njej (kdo, kje, kaj, kdaj, kako, zakaj – kakšna podrobnost, zanimivost, novost, ki si jo zasledil/-a).

 učiteljica

 

Prvomajske počitnice

 

6. teden: DKE 8

Dragi osmošolci,

samo danes (petek) še, pa pridejo počitnice. Najbrž se jih veselite zaradi tega, ker ne bo šolskega dela, zaradi izolacije pa gotovo ne. Morda pa se v kratkem kaj spremeni?

Prejšnji teden sam vas povabila k ogledu filma Žejni svet? Si ga je kdo pogledal? Še enkrat prilagam naslov za ogled, ki je možen le še danes, v petek, 24. 4. 2020.

https://www.arnes.si/vabimo-vas-k-ogledu-dokumentarnega-filma-zejni-svet-yanna-arthus-bertranda/

Želim vas seznaniti tudi s številom učencev, ki ste opravili svoje delo – poslali na ogled svoje zapiske: 12 učencev iz 8. a, 16 iz 8. b ter 13 iz 8. c. Na kaj pa čakate ostali? Konec šolskega leta se hitro bliža.

Zapise za 5. in 6. teden (priponka) mi pošljite skupaj, razen tistih, ki ste nekaj že poslali.

Vaša učiteljica

Lepe počitnice 🙂

 

 

5. teden – DKE 8

Drage učenke in učenci,

upam, da ste preživeli kar se da lep vikend in da ste si nabrali novih moči za nove izzive.

Pri DKE bo to novo in hkrati zadnje poglavje snovi. Zopet vas v priponki čakajo navodila za delo, ki ga opravite natančno in skrbno, saj gre za temo, ki se zelo nanaša na vaš vsakdan in na vašo prihodnost.

Hkrati vas v tem tednu vabim na ogled filma Žejni svet, ki ga boste našli na spletni strani: https://www.arnes.si/vabimo-vas-k-ogledu-dokumentarnega-filma-zejni-svet-yanna-arthus-bertranda/ .

Vse dodatne informacije so napisane, dodana so tudi navodila za ogled v času od 17.-24.4. 2020. Uživajte in razmišljajte o vsebini, jaz pa vas bom kasneje povprašala o vtisih in vašem mnenju.

V prejšnjem tednu sem vas pozvala, da mi pošljete na ogled svoje izdelke/zapiske na moj elektronski naslov: sonja.bric@gmail.com. Nekateri ste to že naredili – res pohvalno 🙂 . Želim, da čim prej to storite tudi ostali.

 Vaša učiteljica

 

4. teden – DKE 8

Dragi osmošolci,

po začasnem urniku imate v tem tednu v petek dan dejavnosti, kulturni dan. Najbrž ste že pogledali, kaj in kako boste izvajali delo.

Ker pa boste mnogi iskali tudi delo za DKE, predlagam, da skrbno preverite, ali imate opravljene vse dejavnosti prvih treh tednov, da uredite in dopišete manjkajoče, potem pa mi to pošljete na vpogled na moj e-mail: sonja.bric@gmail.com.

Kdor je to že storil, mu seveda ni potrebno še enkrat.

Naj bodo prazniki prijazni in lepi.

 Sonja Bric

 

3. teden:

Dragi osmošolci!

Pred vami je še zadnji dan tretjega tedna dela na daljavo. Najbrž ni preprosto, a v tem tednu smo vam delo olajšali na način, da delate le povprečno po tri predmete na dan. In DKE imate vsi oddelki  na urniku v petek. To upoštevajte tudi vnaprej, saj boste imeli delo šele takrat na razpolago.

Hvala vsem, ki ste se oglasili (za pozdravčke ali za vtise (slike) o delu); vseh sem vesela.

Danes se boste seznanjali z finančnim načrtom države ali proračunom države – odprite priponko in začnite – spoznali boste, da zna biti zanimivo in poučno.

Učiteljica Sonja Bric

 

2. teden:

Osmošolke in osmošolci!

Pri DKE se boste v tem tednu seznanjali z davki, prispevki in plačami. To so v življenju ljudi pomembne stvari, o katerih je pametno in pomembno nekaj vedeti. Najprej pa se je treba o njih malo poučiti.

priponki vas čakajo navodila za delo, s katerim boste pridobili to znanje. Bodite uspešni.

 

1. teden: Delodajalci in delojemalci ter sindikat

Dragi osmošolci!

Pouk DKE predstavlja znanja, vezana na družbo – tukaj in zdaj. Zato spremljajte, kaj o delovanju naše družbe in tudi širše – celega sveta, poročajo različni mediji vsakodnevno.

Znašli smo se namreč v situaciji, ki je še ni bilo – kako bomo iz nje izšli, pa je v veliki meri odvisno od nas.

Zato … boste na spletni strani odprli samostojni delovni zvezek za DKE 8 založbe Rokus z naslovom Jaz, midva, mi 8 (navodila za dostop imate tudi na šolski spletni strani).

Na strani od 51 do 53 si boste prebrali snov, v zvezke pa pripravili zapis:

  1. Kdo so delodajalci?
  2. Kdo so delojemalci?
  3. Rešiš in prepišeš nalogi 1. in 2. na str. 52.
  4. Kaj je sindikat, zakaj ga delavci ustanovijo?
  5. Kaj pomeni, da je ustanavljanje in delovanja sindikata svobodno?

In še aktualizacija?

Razmisli in zapiši, kako v teh kriznih časih delujejo delodajalci in delojemalci oz. njihovi sindikati? Sprašuj, poslušaj, glej … in bodi aktiven državljan, ki spoštuje predpise in zahteve (beri: BODI DOMA), postavljene s strani naših izvoljenih voditeljev.

Pa … ostanite zdravi.

(Skupno 4.287 obiskov, današnjih obiskov 1)