Otroški parlament

34. Otroški parlament 2023/2024

V četrtek, 22. 2. 2024, bo v sejni dvorani Mestne občine Velenje potekal 34. Medobčinski Otroški parlament. Tema: Duševno zdravje otrok in mladih. Začetek bo ob 10. uri. Udeležilo se ga bo 8 učencev naše šole: Vid Rožič, Brina Švener, Kai Zakeršnik, Žiga Mazej, Sara Karahasanović, Anja Turnšek, Nika Milavec, Tilen Jeseničnik.

Mentorica: Sabina Žnidar, prof.

33. OTROŠKI PARLAMENT 2022/2023

Tema: DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADIH 

                 (šolski leti 2022/2023 in 2023/2024)

Uporabna gradiva in splošne informacije o OP so na povezavi:

https://www.zpms.si/programi/otroski-parlamenti/

 1. MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT

V četrtek, 23. 2. 2023, je v sejni dvorani Mestne občine Velenje, potekal 33. medobčinski Otroški parlament. Udeležilo se ga je po 8 predstavnikov iz vseh 9-ih osnovnih šol Šaleške doline, to je 72 mladih parlamentarcev. Našo šolo so zastopali devetošolci GAJA GORŠEK, LANA JUTRIŠA, ANA NOVAK, MAJA MATIĆ, PIA RAMŠAK in MAŠA URBANC, osmošolec TILEN JESENIČNIK in sedmošolec ŽIGA MAZEJ.

 

Dvoletna tema je Duševno zdravje otrok in mladih. Mladi parlamentarci so razmišljali in razpravljali v štirih skupinah, vsaka skupina je imela svojo podtemo. Podteme so:

KAJ JE DUŠEVNO ZDRAVJE, VPLIV OKOLJA NA MOJE DUŠEVNO ZDRAVJE, MOJI VIRI MOČI in SPREMEMBE ZA KREPITEV MOJEGA RAZVOJA.

Tema je zelo težka, zahtevna, aktualna. A mladi parlamentarci so dokazali, da znajo in zmorejo spregovoriti o težavah, ki jih pestijo, prav tako so pojasnjevali, kako se z njimi soočajo, kje najdejo svoje vire moči, poskušali so najti rešitve zanje in navajali krivce za duševne stiske mladih.

V vsaki skupini so izbrali po dva predstavnika in tako dobili 8 predstavnikov Šaleške doline. Naši učenci so bili zelo uspešni, saj sta v skupino 8-ih parlamentarcev izbrani dve učenki naše šole, to sta devetošolki LANA in PIA.

9. marca 2023 se bosta Lana in Pia udeležili 33. regijskega Otroškega parlamenta. Potekal bo v Vili Rožle v Velenju, kjer bodo prisotni tudi predstavniki iz Zgornje in Spodnje Savinjske doline.

Vsem udeležencem iskreno čestitamo, Lani in Pii pa želimo uspešne razprave in iskanje rešitev tudi v prihodnje.

Ne pozabimo: “Civilizacija se odraža v govoru.”  (Thomas Mann)  

Več o dogajanju v besedi in sliki

Mentorica: Sabina Žnidar, prof.

V četrtek, 23. 2. 2023, bo v sejni dvorani Mestne občine Velenje potekal 33. MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT na temo “Duševno zdravje otrok in mladih”. Našo šolo bo zastopalo 8 učencev: Gaja GORŠEK, Lana JUTRIŠA, Ana NOVAK in Pia RAMŠAK, Maja MATIĆ, Maša URBANC, Tilen JESENIČNIK, Žiga MAZEJ. Odhod po malici.

 Mentorica: Sabina Žnidar, prof.

31. REGIJSKI OTROŠKI PARLAMENT

Aktivnosti OP 2021/2022

V četrtek, 8. aprila 2021, je prek aplikacije ZOOM iz Vile Rožle v Velenju, potekal 31. regijski Otroški parlament. Na njem je sodelovalo kar 35 mladih parlamentarcev iz 22-ih osnovnih šol Šaleške doline, Spodnje Savinjske in Zgornje Savinjske doline. Razpravljali so na temo MOJA POKLICNA PRIHODNOST, ki je bila razdeljena na aktualne podteme:

 • MOJ POKLIC,
 • POTI DO MOJEGA POKLICA,
 • POKLICI SEDANJOSTI IN POKLICI PRIHODNOSTI,
 • SLOVENIJA, EVROPA, SVET ter
 • VPLIV EPIDEMIJE COVID-19 NA IZBIRO POKLICA.

Zanimivo je bilo prisluhniti mladim, ki so razmišljali o poklicih preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, o pomenu izobraževanja, o mednarodni mobilnosti v času šolanja, izražali so svoja stališča, skrbi, pričakovanja in opozorili na prenekatero pomanjkljivost.

Našo šolo je zastopala Alina URBANC, učenka 8. b razreda in bila zelo uspešna. Ob koncu razprav so izbrali 6 predstavnikov regije in Alina je ena izmed njih.

V sredo, 21. aprila 2021, se bo Alina tako udeležila še 31. nacionalnega Otroškega parlamenta, ki bo prav tako izpeljan prek aplikacije ZOOM. Udeleženci bodo mladi parlamentarci iz vseh regij Republike Slovenije.

Mlada parlamentarka, iskreno čestitamo in želimo obilo uspeha tudi v prihodnje!

Da bi bila izbira poklica res izziv za prihodnost, želi mentorica šolskega Otroškega parlamenta na šoli

Sabina Žnidar, prof.

Letošnje šolsko leto, 2020/2021, poteka večinoma na daljavo, zato bodo temo 31. Otroškega parlamenta MOJA POKLICNA PRIHODNOST, ki so jo mladi izbrali v letu 2019 in prvič o njej razpravljali lani, ohranili do prihodnjega šolskega leta, ko bo, upamo, lahko izvedena na ustaljen način.

V letošnjem šolskem letu bodo na 31. regijskem Otroškem parlamentu že znanim štirim podtemam dodali še eno, o kateri bodo mladi razpravljali tudi na nacionalnem parlamentu:

 • Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine
 • Poti do mojega poklica
 • Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti
 • Slovenija, Evropa, svet– pozitivno, negativno, zanimivo
 • dodana: Vpliv Covid-19 na izbiro poklica(kako Covid razmere vplivajo na mojo odločitev za poklic).
 1. regijski Otroški parlament bo potekal v četrtek, 8. aprila 2021, z začetkom ob 9.30 uri, preko aplikacije ZOOM. Našo šolo bo zastopala učenka 8. razreda, Alina URBANC.

Na koncu bodo mladi parlamentarci glasovali in izbrali 8 predstavnikov regije, ki bodo udeleženci 31. nacionalnega Otroškega parlamenta. Ta bo prav tako potekal preko aplikacije ZOOM, in sicer 21. 4. 2021.

Sabina Žnidar, prof.,

mentorica šolskega otroškega parlamenta

 

30. REGIJSKI OTROŠKI PARLAMENT

V četrtek, 5. marca 2020, bo v sejni dvorani Mestne občine Velenje potekal 30. regijski otroški parlament na temo “Moja poklicna prihodnost”.

Udeležili se ga bodo: Amra HUREMOVIĆ, Hana PIREČNIK, Pilar NAHTIGAL, Ula ŠVARC KLANFER, Urša SEVČNIKAR, Bor GOLOB, Eva PLEŠNIK, Alina URBANC. Odhod 9.30.

2018/2019

29. nacionalni otroški parlament, Državni zbor RS

8. aprila 2019 v Državnem zboru Republike Slovenije v Ljubljani. Mladim bodo prisluhnili tudi najvišji predstavniki države. Tja se bosta odpravila tudi naša mlada parlamentarca Art Špegel in pa Vida Volk, ki je bila v lanskem letu izvoljena v delovno predsedstvo za dve leti.

Več

Foto Foto Foto Foto Foto Foto

29. Regijski otroški parlament

Petek, 15. 3. 2019, Vila Rožle, Aškerčeva 21, Velenje ob 9.00. Udeležili se ga bodo Zala Katanec in Art Špegel ter Vida Volk, ki je predstavnica že od preteklega leta, saj je tudi v delovnem predsedstvu za Nacionalni otroški parlament.

Foto

29. REGIJSKI OTROŠKI PARLAMENT

V petek, 15. marca 2019, je v Vili Rožle v Velenju potekal 29. regijski otroški parlament, na katerem se je zbralo 24 predstavnikov osnovnih šol iz Šaleške ter Zgornje in Spodnje Savinjske doline. Udeležili so se ga tudi kar trije predstavniki naše šole, in sicer Art Špegel, Zala Katanec ter Vida Volk.

Stališča, ki so jih izoblikovali o šolstvu in šolskem sistemu, bo 6 predstavnikov SAŠA regije predstavilo na 29. Nacionalnem otroškem parlamentu 8. aprila 2019 v Državnem zboru Republike Slovenije v Ljubljani. Mladim bodo prisluhnili tudi najvišji predstavniki države. Tja se bosta odpravila tudi naša mlada parlamentarca Art Špegel in pa Vida Volk, ki je bila v lanskem letu izvoljena v delovno predsedstvo za dve leti.

Mladim parlamentarcem iskreno čestitamo, Artu in Vidi pa zaželimo obilo uspeha na pripravah v Ljubljani, kamor se odpravljata jutri, v četrtek, 28. marca 2019.

Sabina Žnidar, prof.,

mentorica šolskega otroškega parlamenta

 
 

29. Medobčinski otroški parlament

Četrtek, 7. 3. 2019, sejna dvorana Mestne občine Velenje. 10.00-12.30

Udeležijo se ga: Amra Huremović, Hana Pirečnik, Ditka Volk, Art Špegel, Zala Katanec, Urška Grudnik, Ajla Huremović in Vida Volk.

Foto Foto Foto              

Tema: “Šolstvo in šolski sistem”.

 1. MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT

V četrtek, 7. marca 2019, je v sejni dvorani Mestne občine Velenje potekal 29. Medobčinski otroški parlament. Za Šaleško dolino je po 8 predstavnikov iz posameznih velenjskih osnovnih šol, Šmartnega ob Paki in Šoštanja, to je skupaj 64 mladih parlamentarcev, po skupinah, s svojimi moderatorji, razpravljalo o  zelo aktualni temi, ki se odvija že drugo šolsko leto – ŠOLSTVO IN ŠOLSKI SISTEM.  Na medobčinskem otroškem parlamentu so bili učenci razdeljeni v štiri skupine, ki so hkrati podteme: odnosi v šoli, učne vsebine, metode in načini poučevanja/učenja in šola za življenje.

Po posameznih skupinah so razpravljali, iskali konkretne rešitve in oblikovali pobude, vprašanja, sklepe, ki so jih nato ob koncu tudi javno predstavili. Našo šolo so zastopali devetošolci ART ŠPEGEL, ZALA KATANEC, URŠKA GRUDNIK, AJLA HUREMOVIĆ in VIDA VOLK, osmošolki AMRA HUREMOVIĆ in HANA PIREČNIK ter šestošolka DITKA VOLK.

V vsaki skupini so učenci predlagali po dva predstavnika za regijski otroški parlament in tako smo dobili 8 predstavnikov od vseh sodelujočih učencev. Med predstavniki sta tudi naša devetošolca Zala KATANEC in Art ŠPEGEL, ki se bosta v petek, 15. marca 2019, udeležila 29. Regijskega otroškega parlamenta v Velenju. Pridružila pa se jima bo tudi Vida Volk, saj je izbrana že od lanskega leta in bo tudi letos v delovnem predsedstvu na 29. Nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo 8. aprila 2019, v dvorani Državnega zbora Republike Slovenije v Ljubljani.

Iskreno čestitamo!

Ogled prispevka na RTV SLO  (začne se pri 13:50) https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174600297

Mentorica: Sabina Žnidar, prof.

28. REGIJSKI OTROŠKI PARLAMENT 2017/2018

V četrtek, 22. marca 2018, je v Vili Rožle v Velenju potekal 28. Regijski otroški parlament na tokrat dvoletno temo ŠOLSTVO IN ŠOLSKI SISTEM.
Kot predstavnica Šaleške doline se ga je udeležila naša osmošolka Vida Volk in bila pri svojem razpravljanju zelo uspešna. Predstavljala bo regijo na Nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo 9. aprila 2018, v dvorani Državnega zbora Republike Slovenije v Ljubljani. In ne samo to, Vida bo tudi v delovnem predsedstvu in jo tako čaka ogromna odgovornost in obveznost.

Mlada parlamentarka, čestitamo in ti želimo obilo uspeha tudi v prihodnje!

Ob vseh tegobah našega šolstva in šolskega sistema pa naj nas vodi naslednja misel:

Ne učimo se za šolo, marveč za življenje. (Seneka)

Mentorica: Sabina Žnidar, prof.

(Skupno 602 obiskov, današnjih obiskov 1)