Fizika

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden

11. teden: 1.-5. 6. 2020 FIZ 8 (1. ura)

Ponovimo

V današnji uri bomo ponovili učno snov, ki smo jo obravnavali v tem času pouka na daljavo: ploščina, prostornina, gostota, specifična teža, tlak, hidrostatični tlak in zračni tlak.

Rešite učni list. Rešitve bomo pregledali prihodnji teden, ko se ponovno vidimo v šolskih klopeh.

Ker bomo v juniju zaključevale ocene, predlagam, da si uredite zapise v zvezke, da ponovite učno snov in se pripravite na morebitno spraševanje.

 

10. teden: 25.-29. 5. 2020

Smo že v 10. tednu pouka na daljavo. Kot vse kaže, bo tako ostalo do konca šolskega leta. Lahko pa tudi ne.

V glavnem ste vsi že pridobili ustne ocene. V kolikor jih še niste, poskrbite da se dogovorite za termin pri svoji učiteljici.

V današnji uri si bomo pogledali še poglavje o Zračnem tlaku in Vremenskih pojavih.

V juniju bomo tudi zaključevale vaše ocene. Seveda bo glavno težišče zaključne ocene na ocenah pridobljenih pred 16. marcem.

Do konca šolskega leta je še nekaj tednov in pričakujemo, da boste še naprej redno in vestno pošiljali naloge po mejlu, kot ste jih dosedaj. Pri oblikovanju zaključne ocene nam bodo tovrstne evidence zelo v pomoč.

V tem tednu vas bomo učiteljice kontaktirale glede zaključne ocene. Zato se še potrudite, kajti ni še konec šolskega leta!

 

DOP FIZ 8

Za utrjevanje učne snovi si ponovno oglej učne vsebine o tlaku na spodnjih naslovih:

https://eucbeniki.sio.si/fizika8/220/index.html do vključno

https://eucbeniki.sio.si/fizika8/220/index7.html

 

9. teden: Ocenjevanje (glej 8. teden)

DOP FIZ 8 – 20. 5. – ob 10. uri.
Prosim, da vsi zainteresirani učenci to sporočite na spodnji mejl: irena.rotovnik-aplinc@guest.arnes.si , da vam pošljem vabilo na srečanje.

 

8. teden: FIZ 8

Pozdravljeni že v osmem tednu pouka na daljavo. Kot ste obveščeni, bo takšna oblika dela v tem šolskem letu trajala do konca. Zato je še čas, da zavihate rokave in se še bolj vestno in zavzeto lotite učenja in pošiljanja nalog. Tudi tisti, ki ste se do sedaj bolj skromno oglašali.

 

Ker smo že krepko zakorakali v maj, je sedaj tudi čas, da preverimo osvojeno znanje in ga tudi ovrednotimo. V današnjih dveh urah bomo še utrjevali, v 9. in 10. tednu pa bomo učiteljice fizike vaše znanje tudi ocenile.

 

Najprej preverjanje: rešite Preverjanje znanja, še posebej bodite pozorni na učne liste o silah (ki ste jih v preteklosti že rešili, pa vam jih ponovno prilagamo: Še utrjujemo, , ).

 

Na spodnje elektronske naslove pošljite slikane rešitve Preverjanja znanja (od 2. naloge dalje) do srede, 13. maja:

8. a: irena.rotovnik-aplinc@guest.arnes.si

8. b: marija.podvratnik@gmail.com

8. c: albina.rak@siol.net

 

Še ocenjevanje: Učiteljice vam bomo podale informacije o načinu ocenjevanja preko Zoom-a, preko elektronske pošte oz. bodo objavljene na spletni strani šole.

!!

Navodila za ocenjevanje FIZ 8. c (torek, sreda in četrtek, 19., 20. in 21. maja 2020)

!!

FIZ 8 – DOP 8. teden

Čas ocenjevanja se nezadržno bliža, vi pa že pridno rešujete naloge. Morda se vam pojavlja kakšno vprašanje, dvom, pa nanj ne poznate odgovora?

Pišite mi na spodnjo povezavo in vas bom v Zoom-u povabila k dopolnilnemu pouku, ki bo v sredo ob 11.30.

Email: irena.rotovnik-aplinc@guest.arnes.si

Lahko pa rešite tudi naloge na spodnjih naslovih:

7. teden: FIZ 8. r.

Tako smo že v 7. tednu pouka na daljavo. Čaka vas le še dober mesec in pol dela. V maju pričenjamo vaše delo tudi ocenjevati, na koncu pa bo potrebno ocene še zaključiti.

Iz medijev ste slišali, da se v tem šolskem letu ne boste več vrnili v šolske klopi, zato je toliko bolj pomembno, da res delate sproti. Pišete in rešujete naloge in jih pošiljate učiteljicam. Sproti pa tudi sprašujte, če kakšne snovi ne razumete.

V tem tednu bomo tako še obravnavali novo učno snov. V naslednjem tednu bomo utrjevali in ponavljali vso na daljavo predelano učno snov vključno s silami, ki jih nismo uspeli pisati. Tako se bo ocenjevanje znanja pričelo v tretjem tednu maja, torej 19. maja. Vse podrobne informacije o obsegu in načinu ocenjevanja boste dobili pri svoji učiteljici za fiziko.

Zdaj pa veselo na delo. Najprej preverite rešitve, nato pa nadaljujemo s hidrostatičnim tlakom.

 

Veliko veselja pri delu vam želimo.

  1. teden DOP FIZ 8

V današnji uri boš še utrjeval/a pojme o tlaku in hidrostatičnem tlaku.

Rešuj naloge na spodnji povezavi:

https://eucbeniki.sio.si/fizika8/220/index8.html do https://eucbeniki.sio.si/fizika8/220/index10.html

(Naloge za razumevanje pojmov o tlaku in hidrostatičnem tlaku)  in se tudi samopreveri.

Veliko uspeha ti želim!

 

Navodila za maj 8. b FIZ

Kot sem vas že obvestila, bomo v maju obravnavali nekaj nove snovi in ocenjevali znanje. Ob torkih se bomo dobivali preko Zoom, polovica razreda naenkrat. Tam morate biti registrirani s svojim pravim imenom in priimkom in vsaj med ocenjevanjem z vklopljeno kamero. Če bo imel kdo izmed vas tehnične težave z Zoomom, se bomo z njim dogovorili za drugačen način ocenjevanja. Snov in naloge so vse objavljene na spletni strani, za pregled nalog in vprašanja sem vam na voljo na elektronskem naslovu ali preko eAsistenta. Po delnem odprtju šol, konec maja, bo najbrž mogoče tudi, da se z nekaterimi dobimo v šoli, če drugače ne bo šlo.

S tistimi, ki morate popraviti oceno za nazaj, se bomo pa tudi dogovorili.

Vsi si gotovo želimo uspešno zaključiti šolsko leto, to pa bomo uspeli le s sodelovanjem, čeprav v malo drugačnih razmerah.

Bodite dobro in zdravi.

učiteljica Marija Podvratnik

 

FIZIKA 8. c (torek, 5. 5. 2020)

OBVESTILO ZA 8. c RAZRED

V maju bomo ocenjevali znanja, ker morate v drugem ocenjevalnem obdobju pri fiziki pridobiti vsaj eno oceno. Ocenjevanje bomo izvedli v tretjem tednu v maju. Podrobnosti boste izvedeli v naslednjem tednu, zato spremljajte fiziko na spletni strani šole. Ocenjevala bom poglavji Sile in Tlak, zato podrobno preglejte snov in se naučite. Pri delu uporabljajte zvezek in učbenik od str. 78 dalje. Prosim, da v tem tednu vsi opravite zastavljeno delo in mi pošljete opravljeno nalogo, da boste videli kako vam gre. Poleg tega pa za ocenjevanje znanja potrebujem vašo prijavo v eAsistent. Prijavni podatki za eA so bili poslani 22. 4. vsem staršem/skrbnikom učencev, ki do tega dne še niste spremenili gesla za dostop do eAsistenta za učence. Če tega še niste storili, bom sporočila pošiljala na naslove vaših staršev oz. če mi posredujete vaše elektronske naslove.

Vprašanja pa mi lahko pošljete na moj naslov albina.rak@siol.net

Potrudite se, da uspešno zaključimo še to nalogo.
5. in 6. teden:

Upam, da ste si med prazniki nabrali novih moči za nadaljevanje raziskovanja učne snovi o tlaku. Potrudite se in VSI oddajte naloge kot je navedeno v nadaljevanju.

Najprej si preglejte rešitve nalog o tlaku. V današnji uri bomo spoznali pojem tlak v tekočinah.

Pa veselo na delo!

 

4. teden:

Osmošolci, pozdravljeni!

Že smo v četrtem tednu pouka na daljavo. Nekateri pridno pošiljate rešene naloge na dogovorjene naslove, prenekateri pa še vedno ne. Poskrbite in delajte sproti, da se učna snov ne bo preveč nakopičila.

Najprej si oglejte rešitve nalog iz prejšnje ure. Imeli ste kar nekaj problemov. Za utrjevanje vam posredujem še nekaj nalog: https://interaktivne-vaje.si/fizika/gostota.html (Naloge za razumevanje…)

V današnji uri pa bomo pričeli z obravnavo tlaka.

Pa veselo na delo! Kjer je volja, je tudi pot!

DOP FIZ 8

 V današnji uri boš še utrjeval/a pojme o gostoti in specifični teži.

Rešuj naloge na spodnji povezavi:

https://interaktivne-vaje.si/fizika/gostota.html (Naloge za razumevanje pojmov o gostoti in specifični teži)  in se tudi samopreveri.

Veliko uspeha ti želim!

 

 

3. tedenOsmošolci pozdravljeni!

 Pred nami je že tretji teden dela na daljavo. In zaenkrat še ne vidimo lučke v tunelu, saj nihče ne ve, kako dolgo bo takole še trajalo.

Da bomo manj stresno lahko dokončali šolsko leto, vas vse tri učiteljice fizike prosimo, da jemljete delo resno. Zapisujte si sproti snov, rešujte predvidene naloge in jo pošiljajte na emaile vaših učiteljic.

Na spodnji povezavi si učenci 8. a preverite rezultate prejšnje ure.

V današnji uri pa boste spoznali pojma gostote in specifične teže.

Pa veselo na delo! Saj veste: Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo!

FIZ 8 – DODATNI POUK

Na spletnih straneh: https://interaktivne-vaje.si/fizika/gostota.html (naloge za razumevanje pojmov gostota in specifična teža)

http://dev.nauk.si/materials/users/12/naloge-gostota/575623b74d2d6e6352d5bcdfc0b0e113dfdc9f34/out/index.html#state=1 (naloge iz gostote)  rešuj naloge in utrdi ter poglobi znanje o gostoti in specifični teži.

Pa veliko uspeha!

 

2. teden: 8. a – 2. ura Dopolnilni

Gradivo od 2. tedna dalje za fiziko 8 pripravlja Irena Rotovnik Aplinc. Njej  pošiljate vse odgovore za 2. teden.
 8. c 1. ura PON, 23. 3. 2020

V današnji uri boš utrdil in ponovil učno snov o ploščinah.

V ta namen si na spletnem naslovu: https://eucbeniki.sio.si/fizika8/158/index.html preberi poglavje Ploščina.

V zvezek napiši naslov Ploščina in zapiši:

Znak za ploščino je velika črka S.
Osnovna enota
za ploščino je 1m2Merske enote so kvadratki s stranico ene dolžinske enote.Z osnovno enoto ploščine, 1m2, običajno določamo površino sten ali tal.S ploščinskimi enotami: 1dm2, 1cm2, 1mm2…, določamo ploščino lista, prstnega odtisa ali narisanega lika v zvezku.S ploščinskimi enotami, kot so: 1a (ar), 1ha (hektar), 1km2… pa določamo površino travnika, gozda ali države.Pomni:1m2 = 100 dm2 = 10 000 cm2 = 1 000 000 mm2 1 dm2 = 100 cm2 = 10 000 mm21 cm2 = 100 mm21 a = 100 m21 ha = 100 a = 10 000 m21 km2 = 100 ha = 10 000 a = 1 000 000 m2Ne pozabi urediti zapisa na 3. strani v zvezku (merski sistem)!

Naloga:

Na tem spletnem naslovu, na strani 186, reši NALOGE in se samopreveri. V zvezek zapiši nalogo 2.

Na karirast papir nariši obris stopala in po navodilih na strani 183 (preštej kvadratke in upoštevaj da 4 enotski kvadratki tvorijo 1 cm2) izračunaj ploščino svojega stopala.

Domačo nalogo poskeniraj ali pofotkaj in jo pošlji na moj email: irena.rotovnik-aplinc@guest.arnes.si do 17. ure. V kolikor imaš kakšna vprašanja me kontaktiraj na mail od 9. do 11. ure.

Vodila bom evidenco poslanih domačih nalog in to upoštevala, ko se zopet vrnemo v šolske klopi.

Ostani doma in ostani zdrav!

8. b 1. ura – PLOŠČINA

resitveUL2fiz8b

FIZ 8.b,c – 2. ura, 8. a – 1. ura

V današnji uri boš utrdil in ponovil učno snov o prostornini = volumnu.

V ta namen si na spletnem naslovu: https://eucbeniki.sio.si/fizika8/160/index1.html

preberi poglavje Prostornina.

V zvezek napiši naslov Prostornina in zapiši:

Snovi, ki nas obdajajo, zavzemajo prostornino ali volumen.
Znak za prostornino je velika črka V.
Osnovna enota
za prostornino je 1m3.Ne pozabi urediti zapisa na 3. strani v zvezku (merski sistem)!Prostorninske enote moramo pogosto med seboj pretvarjati, npr.:
1 m3=1000 dm3, 1 dm3=1000 cm3, 1 dm3=l l=10 dl=100 cl
1 cm3=1 ml, 1 hl=100 la)   Določanje prostornine geometrijskih telesProstornino kocke izračunamo z enačbo V=a3prostornino kvadra pa kot V=abcb)   Določanje prostornine teles negeometrijskih oblikRazličnim trdnim telesom, ki nimajo geometrijske oblike, prostornino določimo z merilnimi posodami.

Naloga:

  1. Na spletnem naslovu https://interaktivne-vaje.si/naravoslovje/gradiva_naravoslovje/fi_kol/volumen/prostornina_1.htm reši naloge in se samopreveri.

V zvezek preriši in reši naloge:

9 – 12

16 in 17

18 in 19

  1. V kuhinji poišči dva predmeta pravilnih geometrijskih oblik (kvader, kocka), izmeri dimenzije in izračunaj prostornino. Pazi na zapis in enote.
  2. Za dobro utrditev znanja reši še naloge na spletnem naslovu: https://www.uciteljska.net/kvizi/HotPot/fi_kol/volumen_en/prostornina_enote_lazje.htm

Nalogo skeniraj ali fotografiraj in jo pošlji na moj email: irena.rotovnik-aplinc@guest.arnes.si do 17. ure. V kolikor imaš kakšna vprašanja me kontaktiraj na email od 9. do 11. ure.

Vodila bom evidenco poslanih domačih nalog in to upoštevala, ko se zopet vrnemo v šolske klopi.

Ostani doma in ostani zdrav!

FIZ 8. a – 2. ura

V današnji uri boš utrdil znanje o ploščini in prostornini.

Na spletnem naslovu reši naloge https://www.uciteljska.net/kvizi/HotPot/fi_kol/volumen_en/prostornina_enote_lazje.htm.

Reši tudi naloge:

https://www.uciteljska.net/kvizi/HotPot/fi_kol/ploscina_en/ploscina_enote_lazje.htm

V zvezek prepiši naslednje primere in jih reši:

12 m2=                   dm2

1,34 m2 =             m2=       dm2

342 cm2 =               dm2 =                m2

12 dm2 34cm2=                  cm2

2 a 56 m2 =             m2=           dm2

3 ha 5 a =                 m2

567 cm2=              dm2 =         m2

1234 mm2=          cm2 =          dm2

5 l  456 cm3 =           cm3 =           mm3

1234 cm3 =             dm3 =             l

5 hl 234 l =                  l =             dm3

123 mm3 =          cm3 =            dm3

234 dm3 =           cm3 =             mm3

6 m3 =              dm3 =                   cm3

1 l  5 dl =             l =                  ml

987 ml =            l =                   m3

Nalogo skeniraj ali fotografiraj in jo pošlji na moj email: irena.rotovnik-aplinc@guest.arnes.si do 17. ure. V kolikor imaš kakšna vprašanja me kontaktiraj na email od 9. do 11. ure.

Vodila bom evidenco poslanih domačih nalog in to upoštevala, ko se zopet vrnemo v šolske klopi.

Ostani doma in ostani zdrav!

FIZ 8 – dopolnilni pouk – 25. 3. 2020

Na spletnem naslovu http://www2.arnes.si/~osngso3s/virtualna/fizika/merjen_plosc.htm in http://www2.arnes.si/~osngso3s/virtualna/fizika/merjen_prost.htm

reši naloge in se samopreveri.

 

1. teden: 8. a 8. b  8. c Dodatni pouk

FIZIKA, 8. B , teden 16. 3. – 20. 3. 2020, 1. ura

Upam, da ste zdaj že rešili učni list, ki ste ga dobili že dve uri nazaj. Priložene so rešitve.

Danes pa vam prilagam še preverjanje znanja. Naloge z učnega lista niso nič manj pomembne kot naloge s preverjanja.

Testa na napovedani datum ne bomo mogli pisati, vendar ga bomo pisali čim prej po vrnitvi v šolo. Ta teden se bomo torej pripravljali na preizkus, naslednji teden pa bomo šli s snovjo naprej.

Lahko pa vadite tudi na spletnem naslovu https://interaktivne-vaje.si/fizika/sile.html

Za vprašanja sem vam na voljo preko eAsistenta ali po spletni pošti marija.podvratnik@gmail.com

Veselo na delo in ostanite zdravi.

FIZIKA, 8. B , teden 16. 3. – 20. 3. 2020, 2. ura

Priložene so rešitve preverjanja.

Za utrjevanje je priložen še en učni list.

V primeru nejasnosti si poglejte snov v učbeniku, lahko pa tudi v i – učbeniku https://eucbeniki.sio.si/fizika8/138/index.html

 

NAVODILA ZA osmošolce – FIZIKA 8. c
Spoštovani učenke in učenci!
Glede na situacijo nastalo v državi, bomo izvajali pouk na daljavo. Pri fiziki boste imeli pripravljene datoteke posameznih ur. Za vsak teden bosta pripravljeni 2 ure, ki jih predelate v tekočem tednu.
V posamezni uri bo natančno opredeljeno, kaj si prepišete v zvezek, kaj lahko rešite ustno, kje lahko najdete še dodatne vaje. Konec vsake ure bo podana naloga in v naslednji uri tudi njene rešitve. Posredovali vam bomo dodatne povezave za vaje na spletu.
Če boste imeli probleme z razumevanjem, lahko vprašanja posredujete preko Easistenta. Na vprašanja odgovarjam Albina Rak.
Glede na dano situacijo se vsak naj potrudi čim bolj, da bomo kljub težavam lahko speljali šolsko leto do konca.
Bodite zdravi!

1. ura 8. c

Preverjanje znanja 8. c

2. ura 8. c

FIZ8cTOR

 

DODATNI POUK

FIZ 8 DOD – 18.3.2020

sile_8r_pog2_

FIZ 8 DOD – 18.32020 Rešitve delovnega lista

 

FIZ 8a – ČET

Analiza preverjanja

V četrtek ste prejeli preverjanje za poglavje o silah. Verjamem, da vam je do danes že uspelo rešiti naloge. Na spodnji povezavi lahko preveriš rešitve. V kolikor še vedno ne veš odgovorov, me lahko kontaktiraš na naslov: irena.rotovnik-aplinc@guest.arnes.si od 9. do 11. ure.

Da boš učno snov še bolje utrdil/a, reši še spodnje naloge.

Pa veliko uspeha! Ne pozabi: kjer je volja, je tudi pot!

Naloge za utrjevanje

Reši spodnje naloge   iz poglavja o silah. Pomagaj si z zvezkom in učbenikom. Veliko veselja pri reševanju in seveda tudi uspeha ti želim.

FIZ 8.a PET 20. 3. 2020

Najprej  rešitve učnega lista iz prejšnje ure.

V današnji uri boš utrdil in ponovil učno snov o ploščinah.

V ta namen si na spletnem naslovu: https://eucbeniki.sio.si/fizika8/158/index.html preberi poglavje Ploščina.

V zvezek napiši naslov Ploščina in zapiši:

Znak za ploščino je velika črka S.
Osnovna enota za ploščino je 1m2Merske enote so kvadratki s stranico ene dolžinske enote.Z osnovno enoto ploščine, 1 m2, običajno določamo površino sten ali tal.S ploščinskimi enotami: 1 dm2, 1 cm2, 1 mm2…, določamo ploščino lista, prstnega odtisa ali narisanega lika v zvezku.S ploščinskimi enotami, kot so: 1 a (ar), 1 ha (hektar), 1 km2… pa določamo površino travnika, gozda ali države.Pomni: 1 m2 = 100 dm2 = 10 000 cm2 = 1 000 000 mm2 1 dm2 = 100 cm2 = 10 000 mm21 cm2 = 100 mm21 a = 100 m21 ha = 100 a = 10 000 m21 km2 = 100 ha = 10 000 a = 1 000 000 m2Ne pozabi urediti zapisa na 3. strani v zvezku (merski sistem)!

Domača naloga:

Na tem spletnem naslovu, na strani 186, reši NALOGE in se samopreveri. V zvezek zapiši nalogo 2.

Na karirast papir nariši obris stopala in po navodilih na strani 183 (preštej kvadratke in upoštevaj da 4 enotski kvadratki tvorijo 1 cm2) izračunaj ploščino svojega stopala.

Domačo nalogo poskeniraj ali pofotkaj in jo pošlji na moj email: irena.rotovnik-aplinc@guest.arnes.si do 17. ure. V kolikor imaš kakšna vprašanja me kontaktiraj na mail od 9. do 11. ure.

Vodila bom evidenco poslanih domačih nalog in to upoštevala, ko se zopet vrnemo v šolske klopi.

Ostani doma in ostani zdrav!

(Skupno 11.664 obiskov, današnjih obiskov 1)