EDUROAM

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Osnovna šola Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj nudi zaposlenim in učencem  možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (https://www.arnes.si/storitve/dostop/).

Pri povezovanju v brezžično omrežje eduroam sprva uporabnikova naprava preveri omrežje eduroam in sicer tako, da certifikat svojega domačega strežnika preveri s certifikatom, ki je nameščen na uporabnikovo napravo. Nato se naprava avtenticira strežniku, tipično z uporabniškim imenom in geslom. Naprava preveri omrežje eduroam na način, da preveri, ali je certifikat strežnika priložen ali pa podpisan z Eduroam.si CA.

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča  učencem in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole, osnovne šole) v Sloveniji (https://aai.arnes.si/eduroam) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci, dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj  dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Velenju ali Ljubljani oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočemu uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.


2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si.
 
 
Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi – OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj. Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji t.j. OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj.


4. Pomoč  in kontaktne osebe

Kontaktna oseba je Bogomira Vrčkovnik Šopar, tel: (03) 89 86 639, kabinet MME.
(Skupno 6.272 obiskov, današnjih obiskov 1)