TD – Promet

Torek, 20. 6. 2023, 1., 3.-8. r.

TD DAN PROMETNE VARNOSTI, torek 20. 6. 2023

1. RAZRED (99 učencev ):

IZVEDBA PROGRAMA KOLESARČKI

Program KOLESARČKI je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela.

V kratkem teoretičnem delu se mentor skupaj z otroci sprehodi po prometnem poligonu. Otrokom predstavimo dogajanje na cestišču in ob njem na osnovi igre, preko katere se otroci največ naučijo. V teoretičnem delu se otrokom predstavi prometno signalizacijo in pravilno prečkanje cestišča ( 10 min ).

Praktični del se odvija na poligonu, ki predstavlja resnične razmere v cestnem prometu in ima postavljenih več križišč, prehod za pešce, semafor in prometni znaki. Po njem se otroci popeljejo s štirikolesniki na nožni pogon. Otrokom naj bi ta poligon pričaral prave, resnične razmere v cestnem prometu.

Promet na poligonu nadzoruje več za to usposobljenih mentorjev, ki otroke opozarjajo na napake in jim razložijo, kako ravnati v določenih situacijah.

Vsak razred je na poligonu 55 minut, preostali čas organizirajo dejavnosti učiteljice.

 

2. RAZRED (93 učencev) – TD – Promet – lego robotika bo izveden v ponedeljek, 19. 6., za 2. bc in v sredo, 21. 6. 2023 za 2. ad (v torek, 20. 6. bo za vse 2. r. ND – Življenjska okolja)

Z razredničarko opravijo učenci kratek obhod po varnih poteh v Šoštanju. Pot jih bo peljala čez železniški prehod,  mimo mostu, Kajuhovega doma in avtobusne postaje… Nato učenci v šoli na temo prometne varnosti ustvarjajo…

3. RAZRED: (73 učencev + 7 spremljevalcev)

Učenci se bodo z avtobusom odpeljali v Velenje na ogled policijske postaje. V primeru lepega vremena, pa bodo obiskali tudi otroško igrišče.

Cena za prevoz na učenca je 4 €.

4. RAZRED: (91 učencev)

Izdelovanje vozila iz gradiv Izotech v matičnih učilnicah.

 

5. RAZRED : ( 87 učencev)

VOŽNJA Z VOZILI  JUMICAR

Namen programa Jumicar:

Učenci spoznajo:

  • kako pešca vidi voznik na cesti
  • kako voznik kljub previdnosti včasih ne more pravočasno reagirati, če se otrok nepredvideno in nepravilno vključi v promet.
  • kako pomemben je varnostni pas …

Dejavnosti:

  • šolska ura: Navodila za vožnjo z vozili Jumicar v mali telovadnici.
  • Vožnja z avtomobilčki JUMICAR na igrišču pred šolo (vsak oddelek 50 minut).
  • Podelitev kolesarskih izpitov.

6. razred: 91 učencev

Učenci si bodo v tem dnevu ogledali:

  1. Policijsko postajo vodnikov službenih psov Celje, Lokrovec 1, 3000 Celje
  2. Obisk Centra varne vožnje Vransko – tam se bodo z avtobusom pod vodstvom tamkajšnjega inštruktorja zapeljali po poligonu, on pa bo vožnjo komentiral. Nato si bodo ogledali še nekatere dejavnosti, ki jih ponujajo in jih preizkusili. Ogled bo trajal 1 uro.

Cena: ogled Centra varne vožnje na učenca je 4 , prevoz z avtobusom  9 €. Ministrstvo plača 4 €, zato je skupna cena na učenca: 9 €.

Učenci pridejo v šolo ob običajni uri. Zberejo se v avli šole. Pred odhodom vzamejo šolsko malico in jo nesejo s seboj. Pojedli jo bodo med obema ogledoma.

 

7. razred: 92 učencev

Kolesarsko tekmovanje KAJ VEŠ O PROMETU in izlet po kolesarski poti do Velenja

Učenci se pripeljejo ta dan v šolo s kolesi. Dejavnosti se pričnejo ob 7.45 uri, zaključijo pa ob 12.05 uri. Razdeljeni bodo v tri skupine:

  1. skupina : 21 učencev b + 10 učencev 7.a
  2. skupina : 25 učencev 7. c + 6 učencev 7.a
  3. skupina : 21 učencev 7. d + 9 učencev 7.a

 

Učenci opravijo naslednje naloge:

  • Rešujejo test znanja o prometu v računalniški učilnici (AAI prijava) (Učenci, Povezave, Kolesarska tekmovanja, AAI prijava, 1. prijava na tekmovanje, počakaš 1-2 minuti, 2. reševanje nalog)
  • Vozijo spretnostni poligon na šolskem igrišču
  • V spremstvu učiteljev kolesarjev se peljejo po kolesarski poti od Šoštanja mimo Bele dvorane in okrog Škalskega jezera ter nazaj. V kampu pri Velenjskem jezeru naredijo krajši postanek.

Učenci morajo imeti kolesarsko čelado. S seboj naj imajo tudi kolesarski izpit. Če pa ga še kdo nima in uspešno opravi testiranje znanja ter ne dela večjih prekrškov pri vožnji, pa lahko opravi hkrati še izpit za kolo.

*5 učencev ne bo šlo na kolesarski izlet in ostanejo v tem času v šoli, kjer bodo dobili naloge, ki jih bodo opravili v učilnici 7.a razreda. Z njimi bo učiteljica__________________________.

Ob 11.50 uri bo razglasitev rezultatov tekmovanja in podelitev diplom v avli šole. Najuspešnejši kolesar z najmanj kazenskimi točkami iz vseh opravljenih dejavnosti skupaj pa se bo v naslednjem šolskem letu udeležil državnega kolesarskega tekmovanja.

 

8. razred: 83 učencev

Učence bodo vodili mentorji Inštituta 4.0. Seznanili se bodo z roboti, jih sestavljali in programirali… Poleg tega si bodo na praktičnih modelih ogledali, kako delujejo različne mehanske naprave (diferencial) in motorji.

Učenci 8. razredov bodo v svojih učilnicah. Ure bodo trajale 60 minut. Vodili jih bodo štirje mentorji s štirimi delavnicami. Po vsaki uri se bodo menjali po razredih mentorji. V učilnicah potrebujejo le projektor za povezavo z računalnikom. Cena na učenca je 12 €.

 

(Skupno 336 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije o aktivnostih. Zaznamek za trajno povezavo.