Svetovni dan cerebralne paralize

6. 10., obeležili v okviru projekta Korak k Sončku

OKROŽNICA ob svetovnem dnevu cerebralne paralize (6. oktober)

V tih aprilski deževen dan se je skotilo 5 mladih veveričk, ki so že kmalu pokukale iz drevesne dupline v širni svet. Kot vsak novorojenček, so tudi mlade veveričke želele mamici čimprej pokazati, kaj vse zmorejo in veveričke so najboljše ravno v skakljanju z drevesa na drevo. Štiri veveričke so hitro izkazale svojo sposobnost skokov z veje na vejo, medtem ko je najmlajši veveriček le plašno obstal na veji in s solzami v očeh pogledoval za bratci in sestricami, kako veselo skakljajo. Mama ga je pogledala čisto od blizu in se ustrašila: »Čopko, kaj je s tvojimi tačicami? Tu nekaj ne bo prav!« Ena Čopkova tačka je bila namreč nenavadno skrivljena in tanjša od druge. »Naš Čopko ne bo nikoli takšen kot druge veveričke, ki ves dan skakljajo sem ter tja,« je žalostno in tiho pri sebi mislila mati veverica.

Tekli so dnevi in Čopko je poskušal to in ono. Naučil se je seštevati in odštevati lešnike v gnezdu, naučil se je razločevati liste raznih dreves, naučil se je opazovati življenje ptic, rož, drevja. Naučil se je napovedovati vreme po vetru, po oblakih … Ko je minilo poletje, je postal veveriček Čopko najpametnejši in najbolj izkušen veveriček v vsem gozdu! In ne boste verjeli, ker je nenehno poskušal peti, se je nazadnje tudi naučil prelepo prepevati. Postal je silno priljubljen in vsi so hodili k njem po nasvete.

Danes, na 6. oktober, ljudje po vsem svetu obeležujemo svetovni dan cerebralne paralize, to je telesna bolezen kot pri Čopku, ki prizadene gibanje in držo. Je najpogostejša telesna oviranost v otroštvu. Takšnih ljudi, kot je naš veveriček Čopko, pa je na svetu 17 milijonov.

Torej 17 milijonov Čopkov si v Sloveniji in po svetu želi enakopravnosti oseb z invalidnostjo v družbi.

Na nas zdravih je, da jim to omogočamo in jih podpiramo v njihovih prizadevanjih za boljši jutri.

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Starši. Zaznamek za trajno povezavo.