Obvestilo staršem – nujno varstvo

Spoštovani starši!

V petek, 13. 3. 2020, zvečer smo dobili z okrožnico nekatera dodatna pojasnila, ki vam jih posredujem:

V Uradnem listu RS št. 19/20 z dne 12. 3. 2020 je bila objavljena Odredba o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Naknadno (najverjetneje že danes, 13.3.2020) bo objavljena še dopolnitev omenjene odredbe, ki se bo začela uporabljati 16. marca 2020 in bo predvidoma poleg včerajšnje odredbe vsebovala dopolnilno dikcijo:

»…Prepoved zbiranja iz prejšnjega odstavka ne velja v primeru organizacije nujnega varstva otrok staršev, ki morajo opravljati delovno obveznost na delovnem mestu v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti, do vključno 5. razreda osnovne šole, vendar ne v skupini, ki je večja od šest otrok, in sicer na podlagi odločitve pristojnega poveljnika Civilne zaščite po posvetovanju z županom…«

Po predvideni novi odredbi prepoved zbiranja ne velja v primerih potrebe po nujnem varstvu otrok, katerih starši bodo nujno potrebovali varstvo, ker bodo dolžni še naprej opravljati svoje delo.

Nujno varstvo učencev se izkazuje s pisno izjavo delodajalca pri kateremu so starši zaposleni (pridobi starš), da opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Takšno delo opravljajo zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji in v drugih službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva. Do 19.3. 2020 je lahko to določilo v izjemnih primerih tudi opuščeno, saj si morajo starši pisne izjave šele pridobiti, postopek pa lahko traja kakšen dan. Ravnatelj tako na podlagi ustne izjave ali poznavanja prosilca varstvo otroku odobri brez dokazila. Po 19. 3. 2020 se ta možnost izkazovanja potrebe prekine in jo nadomesti pisna izjava.

Za prihod učenca  v šolo bo veljal  naslednji protokol:

  • učenca sprejmemo pred šolo,
  • učencu se ob prihodu izmeri temperatura,
  • v primeru, da kaže znake bolezni, takoj pokličemo starše,
  • v primeru vidnih znakov okužbe se izmeri temperatura tudi staršem.

Da bomo nujno varstvo  pod posebnimi pogoji lahko organizirali, vas prosimo, da nas obvestite o morebitni prisotnosti vašega otroka (ime in priimek ter razred) na naslov: os-sostanj@guest.arnes.si do nedelje, 15. 3. 2020, do 10.00.

O vseh nadaljnih ukrepih vas bomo obveščali preko naše spletne strani, zato vas prosimo, da jo spremljate.

Upoštevajmo ukrepe, ki jih posreduje strokovna javnost in ostanimo zdravi!

mag. Majda Zaveršnik Puc,

ravnateljica

(Skupno 121 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije staršem. Zaznamek za trajno povezavo.