Petek, 15. 11. 2024

Z zajtrkom bomo začeli že ob 7.30 v matičnih razredih in končali do 8.05.

Dežurni učenci naj gredo po zajtrk (kruh, mleko, med, maslo, jabolko), okoli 7.45 bo objava na šolskem radiu. Po zajtrku reditelji razrede pospravijo in odnesejo vso posodo nazaj v kuhinjo. Ob 8.00 uri, pa se učenci prestavijo v učilnico, kjer bi prvo šolsko uro imeli pouk in normalno nadaljujejo s poukom.

Namen slov. tradicionalnega zajtrka je ozaveščanje o pomenu zdrave prehrane, o pomenu čebel in pridelavi medu ter podpora lokalnim pridelovalcem hrane.

 

Tema letošnjega slovenskega zajtrka je “Moj naj zajtrk”, prvič pa bomo obeleževali tudi teden slovenske hrane.

Pridružili se bomo tudi vseslovenski akciji  s pripravo Tradicionalnega slovenskega kosila.

Namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka je ozaveščati otroke o pomenu lokalno pridelane hrane, domače pridelane in predelane hrane, pomenu zajtrka v okviru prehranskih navad in zdravega načina življenja.

Zajtrk bo sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Vsa živila smo naročili iz lokalnega okolja.

 Potek:

Učenci gredo ob 7.30 uri v matične razrede. Reditelji bodo zajtrk prinesli  v razred. Nato ga bodo učenci kulturno pojedli ter vse pospravili nazaj v kuhinjo.

Sledil bo pouk po urniku.

Z učenci bomo izvedli aktivnost na temo:

  • trajnostnega in zdravega prehranjevanja,
  • prednosti lokalne in slovenske hrane,
  • o prehranjevalnih navadah,
  • o zmanjševanju odpadne hrane,
  • o ekološko pridelanih živil,
  • o pomenu čebel,
  • spoznavanje tradicionalnih slovenskih jedi…

Aktivnosti:

  • izdelava plakata na temo tradicionalne ali zdrave prehrane,
  • izdelovanje ali risanje čebelic (čebelnjakov),
  • pogovor o pomenu zajtrka,
  • prepevanje pesmi o čebelicah,
  • pogovor o pridelavi medu, mleka ali kruha …,
  • pripravite razstavo plakatov ali risbic v razredu,
  • iščete recepte o tradicionalnih jedeh,
  • ogled raznih videoposnetkov (povezava spodaj) in pogovor o tem itd.

V 5. razrede bodo tudi letos prišli čebelarji iz čebelarske družine Ravne-Šoštanj. Predavali jim bodo o pomenu medu v zdravilstvu in prehrani. Spoznali bodo tudi nekaj izdelkov iz medu.

  1. novembra si  lahko skupaj z mlajšimi učenci ogledamo oddajo Tradicionalni slov. zajtrk z Gajo in Klemnom (ob 10.00 na RTV SLO, približno 20 min). Že en teden prej pa bo posnetek na voljo na spletni platformi RTV Čist hudo.

Še ostali posnetki, ki si jih lahko ogledate:

VIDEO 1: https://www.youtube.com/watch?v=D5M3jJKMWsY

VIDEO 2: https://www.youtube.com/watch?v=FZy_d5ZtXC8

S ČEBELO DO MEDU: https://www.youtube.com/watch?v=qlsbshOwbWs

KRANJSKA SIVKA: https://www.youtube.com/watch?v=bgyTYmFD3v8

POSNETEK O KMETIJSTVU: https://www.youtube.com/watch?v=q9ElWAvEfJU                  

Še več informacij o čebelah na www.ohranimo-cebele.si

Več o Tradicionalnem slovenskem zajtrku na: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

Vodja aktivnosti: Lidija Pocajt, prof.

 

(Skupno 196 obiskov, današnjih obiskov 1)