Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september

razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.

V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih.

V okviru organizirane šolske prehrane dajemo posebno pozornost odgovornemu odnosu do hrane in kulturnemu prehranjevanju. Na naši šoli bomo vse dni v letu, posebej pa še ob SVETOVNEM DNEVU HRANE (16. oktober), posvetili tej temi še posebno pozornost. Z učenci se bomo na ta dan (ob dnevu dejavnosti) na to temo veliko pogovarjali – učenci bodo podali svoja mnenja ter morebitne predloge k skupnemu reševanju omenjene problematike. Učenci zadnje triade bodo pripravljali nove jedi iz odpadne hrane, itd.

Tudi doma lahko veliko pripomoremo k zmanjševanju odpadne hrane že s tem, da načrtujemo naše obroke, uporabimo ostanke hrane, zamrznemo že pripravljeno hrano, večkrat pregledamo shrambo in hladilnik, pazimo na ustrezno shranjevanje živil, itd.

Lidija Pocajt, prof.

Več o tem

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije staršem. Zaznamek za trajno povezavo.