ND 7. r. – Gorenjska

Sreda, 16. 10. 2013, 7. r., ekskurzija na Gorenjsko, odhod 7.30.

 Ekskurzija na Gorenjsko bo prihodnji teden v sredo, 16. 10. 2013. Odhod bo zjutraj ob 7.30 uri izpred šole. Vrnili pa se bomo okrog 20. ure.

Cena je 13,50 €. Od tega imajo učenci od lani od šole v naravi v dobrem 4 €, zato pobiramo 10 €. Od tega bo ostalo 0,50 €, kar lahko porabimo ob novoletnem praznovanju… Učenci naj se toplo oblečejo in obujejo, ker so tam temperature nižje kot pri nas. Imajo naj pohodno obutev.

Opis poti:
Naša pot bo do Planice z avtobusom, od tam do doline Tamar nadaljujemo peš. Planica (tudi dolina pod Poncami) in Tamar sta ledeniški dolini v severozahodnem delu Julijskih Alp. 
Po povratku se ustavimo še v Zelencih, kjer si bomo pogledali talni izvir Save Dolinke. Tu voda privre na dan iz do 2 metra globokega jezera zelene barve. Zaradi te izrazito zelene barve je izvir tudi dobil svoje ime. Zelenci so naravni rezervat in dom mnogim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. 
Nato naredimo kratek postanek v Kranjski gori in nadaljujemo do Mojstrane.
V Mojstrani si bomo ogledali planinski muzej. Nahaja se ob izlivu Triglavske Bistrice v Savo Dolinko na nadmorski višini 651 m. Gručasto naselje s približno 1200 prebivalci leži na vstopu v Triglavski narodni park. Mojstrana je znana kot kraj z zdravilno klimo.
Nastanek in razvoj naselja sta tesno povezana s fužinarstvom, saj so konec 14. stoletja v bližini začeli kopati in taliti železovo rudo. Mojstrana je bila prvič pisno omenjena leta 1590, ime pa naj bi dobila po številnih mojstrih, ki so delovali v vasi. Iz Mojstrane vodijo poti v osrčje Triglavskega narodnega parka, zato je kraj postal pomembno izhodišče za planinske ture v Julijske Alpe in sprehode v tri čudovite alpske doline Vrata, Krmo in Kot. 
Na poti proti domu bomo krenili še v Vrbo, kjer bomo videli rojstno hišo največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. 

Danica Verdev

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije o aktivnostih. Zaznamek za trajno povezavo.